Silikonowa mata do pieczenia może być używana jako pergamin do wielokrotnego użytku, pieczenia lub do przygotowywania ciastek, tart i innych wyrobów na bazie ciasta. Silikon ma naturalne właściwości zapobiegające przywieraniu, dzięki czemu potrzeba mniej mąki, a ciasto łatwiej się odczepia. Idealny do dekoracji ciast i tart, ułatwia pracę z lukrem i marcepanem. Dzięki silikonowym bokom, mata pozostaje w tej samej pozycji podczas wyrabiania / rozwałkowywania ciasta, nie przesuwa się. Może być przycięta na wymiar jako wkładka do form. Nadaje się również do lodówek i zamrażarek, np. do przechowywania rolady w lodówce. Wystarczy zwinąć matę do pieczenia, aby zaoszczędzić miejsce. Łatwe mycie pod bieżącą wodą lub w zmywarce do naczyń. Mata do pieczenia nadaje się do użytkowania w piekarniku, lodówce i zamrażalniku.